
Μετά τη σχεδόν διμηνιαία καλοκαιρινή διαμονή σας στη χώρα των Λωτοφάγων (βλέπε Ομήρου Οδύσσεια), καλό είναι να βεβαιωθείτε ότι, έχοντας ή μη περάσει τις εξετάσεις της Μικροβιολογίας Ι, κατέχετε ακόμα τις απολύτως απαραίτητες υπολειμματικές γνώσεις, για την κατανόηση [και συνεπώς εκμάθηση] της Ειδικής Μικροβιολογίας.
Τα μαθήματα ξεκινούν στο τέλος Σεπτεμβρίου και από εμπειρία γνωρίζω ότι πριν οι περισσότεροι από σας προλάβουν να καταλάβουν τι γίνεται, δηλαδή στα τέλη Οκτωβρίου περίπου, θα έχουν ήδη τελειώσει οι παραδόσεις της Βακτηριολογίας και θα προχωράμε ακάθεκτοι στην Ιολογία, κατά τα μέσα Δεκεμβρίου στη Μυκητολογία και πριν κάν φθάσουν τα Χριστούγεννα θα έχουμε τελειώσει και με την Παρασιτολογία και θα πάμε ακόμη παραπέρα.. στο συνδυασμό όλων αυτών σε λοιμώξεις ανά συστήματα, οι οποίες θα είναι και το αντικείμενο των εργαστηριακών φροντιστηριακών ασκήσεων αυτό το εξάμηνο.
Για να μη μακρηγορώ, η ουσία είναι ότι εάν κάποιος αποφασίσει να ξεκινήσει να διαβάζει Μικροβιολογία ΙΙ μέσα στις γιορτές, με δεδομένο ότι θα δώσει εξετάσεις το μάθημα κάπου στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου [όπως συνήθως αποφασίζετε] είναι καταδικασμένος, αν όχι να μην περάσει τις εξετάσεις, σίγουρα να μη μάθει Μικροβιολογία. Και γιατί είναι αυτό σημαντικό; Η απάντηση θα δοθεί στην καθημερινότητά σας ως γιατρών οποιασδήποτε ειδικότητας…
Αλλά ξεφεύγουμε…στο προκείμενο λοιπόν.
Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν με Ειδική Βακτηριολογία. Τα βακτήρια θα εξετάζονται κατά οικογένειες, έτσι είναι τοποθετημένα στο πρόγραμμα μαθημάτων. Συνιστώ να φρεσκάρετε τις γνώσεις σχετικά με:
Ταξινόμηση βακτηρίων : από την ταξινομική βαθμίδα της Οικογένειας και κάτω, δηλαδή γένος, είδος, ορότυπος, [σπανιότερα γονότυπος, βιότυπος].
Διάκριση των βακτηρίων αναλόγως της αντίδρασής τους στη Gram χρώση, κοινώς, ποιά είναι τα Gram-θετικά και ποιά είναι τα Gram-αρνητικά βακτήρια.
Περεταίρω διάκριση αναλόγως του σχήματος κοινώς, ποιά είναι κόκκοι, ποιά βακτηρίδια, ποιά κάτι ανάμεσα (κοκκοβακτηρίδια), ποιά έχουν άλλα σχήματα [δονάκια, σπειρίλλια, σπειροχαίτες].
Πώς αναπνέουν: ποιά είναι αυστηρώς αερόβια, ποιά αυστηρώς αναερόβια και ποιά (αερόβια και) δυνητικώς αναερόβια. Αργότερα, σ’αυτή την αρχική διάκριση θα προστεθούν οι λεπτομέρειες καπνόφιλα, αεροανθεκτικά αναερόβια …
Μια ακόμα διάκριση η παραγωγή σπορίων: ποιά είναι σπορογόνα και ποιά όχι.
Σε αυτό το αρχικό πλαίσιο θα προστεθούν μορφολογικά χαρακτηριστικά, όπως μαστίγια, έλυτρα, μεταχρωματικά κοκκία …
Δε νομίζω να αμφιβάλλει κανείς για το πόσο χρήσιμο είναι να διαθέτει χάρτη της περιοχής στην οποία θα περιπλανηθεί στα πλαίσια μιας περιπέτειας που ξεκινάει.

Αυτό ακριβώς θα κάνετε τακτοποιώντας τα μικρόβια, ανάλογα με αυτές τους τις ιδιότητες αρχικά στο χαρτί, και από κεί και στο μυαλό σας. Μια καλή άσκηση λοιπόν είναι να ξεκινήσετε γράφοντας – όχι μία και δύο αλλά – αρκετές φορές, με το χεράκι σας, όχι πληκτρολογώντας, την ταξινόμηση των βακτηριακών γενών με τα οποία θα ασχοληθούμε όταν ξεκινήσει το εξάμηνο. Ακολουθεί ενδεικτικό μόνο παράδειγμα γραμμένο με το δικό μου χεράκι [δεν περιέχει όλα τα βακτήρια].

Αφού αποκτήσει κανείς μια γενική ιδέα ποιός είναι ποιός και πώς θα κινηθούμε, το επόμενο ζητούμενο είναι να αρχίσει να μαθαίνει ό,οοοτι μπορεί για το κάθε μικρόβιο.
Παραφράζοντας τον G. Orwell μπορεί να πεί κανείς ότι ορισμένα μικρόβια είναι πιο ίσα από άλλα. Αυτό στην προκειμένη περίπτωση σημαίνει ότι υπάρχουν μικρόβια για τα οποία ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ κανείς να έχει άγνοια, κι αυτό γιατί απαντώνται πολύ συχνά στην καθημερινή κλινική πράξη ή/και οι λοιμώξεις που προκαλούν είναι ιδιαίτερα σοβαρές για την ατομική και δημόσια υγεία, ενώ άλλα είναι πιο σπάνια [αναλόγως βέβαια και με το πού ζεί και εξασκεί την ιατρική κανείς].
Οι γνώσεις που αναμένεται να έχετε ερχόμενοι για τις εξετάσεις αφορούν το ίδιο το μικρόβιο [τη μορφολογία του, τη φυσιολογία του, τα καλλιεργητικά χαρακτηριστικά του, την οικολογία του (πού βρίσκεται στη φύση)] και την αλληλεπίδρασή του με τον άνθρωπο [την μετάδοσή του, προδιαθεσικούς παράγοντες, παράγοντες της παθογονικότητάς του [τοξίνες, ένζυμα, υπεραντιγόνα, ενδοκυττάρια ζωή], τις κλινικές εκδηλώσεις της λοίμωξης, το κλινικό δείγμα/τα που πρέπει να συλλεγεί για την εργαστηριακή διάγνωση, τις διαγνωστικές δοκιμασίες για τη μικροβιολογική διάγνωση, τη θεραπεία και τους τρόπους πρόληψης της λοίμωξης].
Για περισσότερα …
Δείτε και την ανάρτηση Ξεκινώντας τη Μικροβιολογία ΙΙ – Microstomati
Πιο πρακτικά, αν θα θέλατε να ξεκινήσετε και σας προβληματίζει η έλλειψη βιβλίου, δείτε στο MED574, έγγραφα, Ιατρική, Ιατρική Μικρο ΙΙ, για διάβασμα το dro p bo x “!!! There is no spoon”
Murray, Levinson, Greenwood, Kaplan, take your pick.
και βέβαια υπάρχει πάντα το δίκτυo…
Καλή αρχή …
