Σκληρά και μαλακά…

Ο λόγος για τους κρότωνες, κοινώς τσιμπούρια.
Οι κρότωνες μαζί με τα ακάρεα, τις αράχνες και τους σκορπιούς αποτελούν την ομοταξία Arachnida, που ανήκει στη συνομοταξία Arthropoda. Οι κρότωνες δεν είναι έντομα. Οι ενήλικες έχουν 8 πόδια και όχι 6, όπως ισχύει για τα έντομα. Το σώμα τους είναι ενιαίο, κοιλιορραχιαία αποπλατυσμένο, ωοειδές και μήκους 2-3 mm αναλόγως του είδους.

Σκληροί κρότωνες. Από αριστερά προς τα δεξιά: προνύμφη (με 6 πόδια), νύμφη (8 πόδια) και ενήλικος (8 πόδια).

Γενικά τα θηλυκά είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος από τα αρσενικά και επιπλέον διογκώνονται περισσότερο γιατί πίνουν περισσότερο αίμα.

Πηγή : https://www.tickcheck.com/info/female-deer-tick-anatomy

Οι κρότωνες διακρίνονται σε δύο μεγάλες οικογένειες, τους Argasidae (μαλακά τσιμπούρια) και Ixodidae (σκληρά τσιμπούρια). Οι δύο οικογένειες διαφέρουν μεταξύ τους στη μορφολογία, τη φυσιολογία και τον κύκλο ζωής. Από τους μαλακούς κρότωνες, μόνο το γένος Ornithodoros περιλαμβάνει είδη ιατρικής σημασίας. Αντίθετα, υπάρχουν πολλοί σκληροί κρότωνες ιατρικής σημασίας, που ανήκουν κυρίως στα γένη Ixodes, Dermacentor, Amblyomma, Haemaphysalis, Rhipicephalus και Hyalomma. Οι σκληροί κρότωνες παρασιτούν σε μεγάλη ποικιλία σπονδυλωτών ζώων, θηλαστικά, πτηνά και ερπετά. Ο άνθρωπος είναι τυχαίος ξενιστής.

Χαρακτηριστικά, στους σκληρούς κρότωνες προεξέχει το γναθόσωμα (capitulum) που φέρει τα στοματικά μόρια του κρότωνα (το οδοντωτό υπόστομα, τις χειλικεραίες και τις προσακτρίδες) ενώ στους μαλακούς όχι.

Σκληρός (αριστερά) και μαλακός κρότωνας (δεξιά) – ραχιαία επιφάνεια. Το γναθόσωμα είναι ορατό στο σκληρό αλλά μη ορατό στο μαλακό κρότωνα.
Γναθόστομα (capitulum) σκληρού κρότωνα
Οι σκληροί και οι μαλακοί κρότωνες έχουν διαφορές στη μορφολογία, τη φυσιολογία και τον κύκλο ζωής
Μερικές από τις βασικές διαφορές σκληρών και μαλακών κροτώνων
πηγή Mike Service. Medical Entomology for students

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *