
Σχόλιο : Το γεγονός ότι το νεογνό δεν τρομάζει από το δυνατό ξαφνικό θόρυβο σημαίνει ότι δεν ακούει (κώφωση).
1.Ποιό το πιθανότερο αίτιο της νόσου του παιδιού;
Το πιθανότερο είναι ότι το νεογνό πάσχει από συγγενή λοίμωξη από κυτταρομεγαλοϊό (CMV).
2. Πώς μολύνθηκε;
Τρόπος που απέκτησε τη λοίμωξη: διαπλακουντιακά κατά την πρωτολοίμωξη της μητέρας του κατά τη διάρκεια της κύησης.
3.Ποιά η εξέταση εκλογής για επιβεβαίωση της διάγνωσης;
Δοκιμασία εκλογής για την επιβεβαίωση της διάγνωσης: η τελική διάγνωση μπορεί να γίνει με ανίχνευση του ιού στα ούρα του νεογνού.
4.Κορίτσι 18 ετών επισκέπτεται το γιατρό της με πυρετό από εβδομάδος, φαρυγγίτιδα, κόπωση και μυαλγία. Στη φυσική εξέταση έχει διογκωμένες αμυγδαλές και εξίδρωμα. Βάσει της κλινικής εικόνας ο γιατρός διαγιγνώσκει λοιμώδη μονοπυρήνωση. Δεδομένου ότι πολλά αίτια προκαλούν σύνδρομο λοιμώδους μονοπυρήνωσης, ποιά από τις παρακάτω διαγνωστικές εξετάσεις μπορεί να αποκλείσει το CMV ως αίτιο της λοίμωξης ;
A. αρνητική χρώση Gram φαρυγγικού επιχρίσματος
B. απουσία άτυπων λεμφοκυττάρων από το αίμα του ασθενούς
C. ίστολογικό εύρημα κυτταρομεγαλίας
D. θετικό Monotest
Τόσο ο CMV όσο και ο EBV προκαλούν σύνδρομο λοιμώδους μονοπυρήνωσης, αλλά μόνο ο EBV προκαλεί παραγωγή ετερόφιλων αντισωμάτων που δίνουν θετικό το Μonotest.
5. Η λοίμωξη από ποιόν από τους παρακάτω ιούς είναι πιθανότερο να είναι συμπτωματική σε κατά τα άλλα υγιές αγόρι ηλικίας 8 ετών;
A. Cytomegalovirus
B. Epstein-Barr virus (EBV)
C. Herpes simplex virus 2 (HSV-2)
D. Poliovirus
E. Varicella-zoster virus (VZV)
Η πλειοψηφία των λοιμώξεων από CMV, EBV, και poliovirus είναι ασυνπτωματικές. Λοίμωξη από HSV-2 είναι σπάνια στην παιδική ηλικία. Η λοίμωξη από VZV συνήθως είναι συμπτωματική (ανεμευλογιά).
6. Οροθετικός για HIV ασθενής ηλικίας 32 ετών έχει οξεία CMV λοίμωξη που προκαλεί συμπτώματα από το γαστρεντερικό, για την οποία του χορηγείται θεραπεία. Ποιός από τους παρακάτω είναι ο πιθανότερος στόχος του φαρμάκου;
A. η διάσπαση πολυπρωτεΐνης
B. η μεταφορά του ιού στον πυρήνα
C. σύνθεση ιικού DNA
D. μεταγραφή των ιικών πρωτεϊνών
E. η σύντηξη του ιού με τη μεμβράνη του κυττάρου-ξενιστή
Η γανσικλοβίρη, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία σοβαρών λοιμώξεων από CMV, αναστέλλει τη σύνθεση του DNA

Ο ανθρώπινος κυτταρομεγαλοϊός (Human cytomegalovirus , CMV) είναι ο μεγαλύτερος ερπητοϊός, ανήκει στην υποοικογένεια Betaherpesvirinae της οικογένειας Herpesviridae. Έχει γραμμικό δίκλωνο DNA, 20εδρικό καψίδιο και φάκελλο. Είναι λεμφοτρόπος, εγκαθιστά λανθάνουσα λοίμωξη σε λεμφοκύτταρα, λευκοκύτταρα, και όργανα όπως ο νεφρός, η καρδιά και ο πνεύμονας. Για τον έλεγχό του απαιτείται λειτουργική κυτταρική ανοσία. Η καταστολή της κυτταρικής ανοσίας από νόσο (π.χ. AIDS) ή ανοσοκατασταλτικά φάρμακα μπορεί να οδηγήσει σε αναζωπύρωση και βαριά συμπτωματική λοίμωξη. Έχει παγκόσμια γεωγραφική κατανομή. Σε ανοσοεπαρκείς (παιδιά και ενήλικες) προκαλεί συνήθως ασυμπτωματικές λοιμώξεις ή ενίοτε σύνδρομο που μοιάζει με λοιμώδη μονοπυρήνωση. Ακόμα και σε υποκλινικές λοιμώξεις απομονώνεται από το σίελο, τα ούρα, το σπέρμα, τις τραχηλικές εκκρίσεις και τα λευκά αιμοσφαίρια για μήνες ή έτη μετά τη λοίμωξη.
Μεταδίδεται κυρίως με το αίμα, το σίελο, τη σεξουαλική επαφή, τη μεταμόσχευση οργάνων και συγγενώς από τη μητέρα στο έμβρυο. Ο κίνδυνος για το έμβρυο είναι μεγαλύτερος σε πρωτολοίμωξη της μητέρας κατά την κύηση.

Προκαλεί σοβαρές λοιμώξεις σε έμβρυα / νεογνά και ανοσοκατασταλμένους (πρωτολοίμωξη ή αναζωπύρωση).
Αποτελεί το συχνότερο αίτιο συγγενούς λοίμωξης στον ανεπτυγμένο κόσμο. Ποσοστό 10% από το ~1% που μολύνεται συγγενώς αναπτύσσει συμπτωματική λοίμωξη, σχεδόν όλα μετά πρωτολοίμωξη της μητέρας (επί αναζωπύρωσης τα μητρικά αντισώματα παίζουν προστατευτικό ρόλο).
Συγγενής CMV λοίμωξη: σύνδρομο που περιλαμβάνει μικροκεφαλία, ενδοεγκεφαλικές αποτιτανώσεις, ηπατοσπληνομεγαλία, θρομβοπενία, χοριοαμφιβληστροειδίτιδα, κώφωση, διανοητική καθυστέρηση, ίκτερο και εξάνθημα. Κάποια νεογνά πεθαίνουν άλλα επιβιώνουν με νευρολογικά ελλείμματα.
Διάγνωση με άμεση ανίχνευση αντιγόνων του ιού (με ανοσοδιαγνωστικές μεθόδους) ή DNA του ιού σε ιστούς και υγρά του σώματος με qPCR. Επιβεβαίωση συγγενούς λοίμωξης: ανίχνευση ιού στα ούρα την πρώτη εβδομάδα της ζωής. Ιστολογικά αναγνωρίζεται από την κυτταρομεγαλία με χαρακτηριστικά ενδοπυρηνικά έγκλειστα (μάτι της κουκουβάγιας, “owl’s eyes.”)

Θεραπεία: ganciclovir, άνοση σφαιρίνη + ganciclovir, ή foscarnet.
Πρόληψη: καλή υγιεινή των χεριών, ασφαλείς σεξουαλικές πρακτικές, απομόνωση μολυσμένων νεογνών, πρόληψη μετάδοσης με μετάγγιση αίματος και μεταμόσχευση ή εάν αυτό δεν είναι δυνατόν, προληπτική θεραπεία. Εμβόλιο δεν υπάρχει (ακόμα;).
Πηγή: Case Files-Microbiology – E.C. Toy, C.R. Skinner DeBord