Streptococci – Περιστατικό 1

Κοριτσάκι 5 ετών έχει εδώ και 5 ημέρες πονόλαιμο, κεφαλαλγία και πυρετό. ΄Οταν ανέπτυξε ερυθρό, τραχύ (σα γυαλόχαρτο) εξάνθημα στα άνω άκρα, η μητέρα της την πήγε στον παιδίατρο. Ο στοματοφάρυγγάς της ήταν εξέρυθρος, ενώ λευκωπό επίχρισμα κάλυπτε και τις δύο αμυγδαλές. Οι τραχηλικοί λεμφαδένες της ήταν διογκωμένοι και επώδυνοι. 

μοροειδής γλώσσα (strawberry tongue)
εξάνθημα στο πρόσωπο εκτός στόματος (στόμα του κλόουν)

Το φαρυγγικό της επίχρισμα σε ταχεία ανοσοενζυμική δοκιμασία ανίχνευσης αντιγόνων βρέθηκε θετικό για β-αιμολυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α (strep τεστ). Στην καλλιέργεια του φαρυγγικού επιχρίσματος αναπτύχθηκε σε 24 ώρες β-αιμολυτικός στρεπτόκοκκος.

Βάσει του αποτελέσματος της ταχείας ανοσοενζυμικής δοκιμασίας, της δόθηκε οδηγία να πάρει πενικιλλίνη για 10 ημέρες. Τη 2η ημέρα το κοριτσάκι αισθανόταν πολύ καλύτερα και η μητέρα αποφάσισε να σταματήσει τη χορήγηση πενικιλλίνης και να κρατήσει το φάρμακο για κάποια άλλη φορά. 

Τρεις εβδομάδες αργότερα το κοριτσάκι δυσκολευόταν να παίξει με τους συμμαθητές της στο διάλειμμα, πονούσε στα γόνατα και ανέβασε πάλι πυρετό. 

Στη φυσική της εξέταση ο παιδίατρος άκουσε δυνατό καρδιακό φύσημα και παρήγγειλε υπερηχογράφημα καρδιάς, όπου διαπιστώθηκε ανεπάρκεια της μιτροειδούς και εκτεταμένη βλάβη των γλωχίνων της βαλβίδας. 

Ερωτήσεις

  1. Η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα είναι συχνή, αυτοπεριοριζόμενη νόσος. Γιατί οι γιατροί θεραπεύουν ΠΑΝΤΟΤΕ αυτή τη λοίμωξη;
  2. Ποιός βακτηριακός παράγοντας ευθύνεται για το εξάνθημα;
  3. Γιατί η χορήγηση αντιβιοτικών για μόνο 2 ημέρες ήταν ανεπαρκής αν και το κοριτσάκι αισθανόταν καλύτερα;
  4. Τι συνέβη; Το μικρόβιο διεσπάρη ως την καρδιά του παιδιού προκαλώντας βλάβη στη βαλβίδα;

Απαντήσεις…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *