Στα τέλη Φεβρουαρίου, ηλικιωμένος άστεγος άνδρας προσκομίσθηκε σε νοσοκομείο με -μεταξύ άλλων- νεφρική ανεπάρκεια και έλκη στα κάτω άκρα, πάνω στα οποία παρατηρήθηκαν κινητοί λευκωποί “σκώληκες”. ‘Ενα απ’αυτά τα μορφώματα συνελήφθη και απεστάλη στο εργαστήριο μέσα σε ουροσυλλέκτη.

Για μια δυο μέρες η προνύμφη κινούνταν ζωηρά μέσα στο δοχείο αλλά τελικά σταμάτησε να κινείται, συρρικνώθηκε άλλαξε χρώμα και κλείστηκε μέσα σε μικρό κουκούλι, μεταμορφώθηκε δηλαδή σε νύμφη (pupa).

Στο τέλος της ανάπτυξής της, η προνύμφη (larva) τρίτου σταδίου μεταμορφώνεται σε νύμφη (pupa). Το εξώδερμα της προνύμφης συρρικνώνεται, σκληραίνει και σκουραίνει και ονομάζεται πουπάριο. Μέσα στο πουπάριο, που έχει σχήμα βαρελιού, η νύμφη υφίσταται ιστολογικές και φυσικοχημικές μεταβολές και μεταμορφώνεται σε ενήλικο έντομο. Το νυμφικό στάδιο διαρκεί 3-5 ημέρες αλλά μπορεί να παραταθεί σε χαμηλή θερμοκρασία.

Από το κουκούλι εκκολάφθηκε (αρκετές μέρες μετά, καθότι μεσολάβησαν και τα τελευταία χιόνια το Μάρτιο) η εικονιζόμενη μύγα. Οι μύγες (Diptera) είναι πολυπληθέστατη ομάδα ζώων που περιλαμβάνει περισσότερα από 100,000 γνωστά είδη.
Η συγκεκριμένη μύγα ανήκει στην οικογένεια Calliphoridae. Οι προνύμφες, ανοιχτού κίτρινου χρώματος, με αποστρογγυλεμένο παχύτερο οπίσθιο άκρο που απολεπτύνεται προς το κεφάλι, δεν έχουν μάτια ούτε πόδια. Οι ενήλικοι αυτής της οικογένειας συνήθως έχουν μεταλλικό χρώμα, συχνά μπλέ, πράσινο ή μαύρο. Πολλά είδη γεννούν τα αυγά τους σε αποσυντιθέμενο κρέας ή σε πτώματα ζώων.
Με βάση τα μορφολογικά χαρακτηριστικά της η μύγα αυτή πιθανότατα ανήκει στο είδος Calliphora vicina. Η μύγα αυτή έχει μέγεθος 9-11 εκ. η κεφαλή και ο θώρακάς της είναι γκρί και η κοιλιά της έχει λαμπερό μεταλλικό μπλέ χρώμα. Τα μάτια της είναι κοκκινωπά, η περιοχή κάτω από τα μάτια της είναι πορτοκαλί και το σώμα και τα πόδια της μαύρα, καλυμμένα με μαύρες τρίχες.


Το θηλυκό γεννά ως και 300 αυγά επάνω σε πτώματα ή ανοικτές πληγές. Το είδος αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για την ιατροδικαστική, γιατί γεννά τα αυγά του επάνω στο πτώμα σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή μετά το θάνατο, και συνεπώς βοηθά στον προσδιορισμό του χρόνου θανάτου.
Αποτελεί επίσης αίτιο μυίασης (δυνητικής). Μυίαση είναι η κατάσταση εκείνη, κατά την οποία μύγες γεννούν τα αυγά τους σε ζωντανούς ιστούς ζώων, στο δέρμα ή σε κοιλότητες του σώματός τους, και οι προνύμφες που εκκολάπτονται τρέφονται με τους ιστούς του ζώου. Η μυίαση διακρίνεται σε υποχρεωτική, δυνητική και τυχαία.
Στη δυνητική μυίαση (που έχουμε στο συγκεκριμένο περιστατικό) μη παρασιτικά είδη μύγας γεννούν τα αυγά τους στη διαθέσιμη οργανική ύλη. Δεδομένου ότι έλκονται από την αποσυντιθέμενη σάρκα, συχνά γεννούν σε πληγές, κατακλίσεις και έλκη.
Τέλος, οι προνύμφες ορισμένων ειδών μύγας χρησιμοποιούνται για καθαρισμό νεκρωτικών ιστών (maggot debridement therapy) σε έλκη αρτηριακής, φλεβικής ή διαβητικής αιτιολογίας, σε κατακλίσεις, εγκαύματα και άλλες καταστάσεις.