κι άλλα αντιβιοτικά… Αμινογλυκοσίδες

Οι διαφορές στην ορθογραφία των αμινογλυκοσιδών οφείλονται στο ότι άλλες προέρχονται από μικρόβια του γένους Streptomyces, και γράφονται με υ (-μυκίνη) και άλλες από Micromonospora και γράφονται με ι (-μικίνη.)

Αμινογλυκοσίδες – ο χωρισμός στα δύο κουτιά είναι καθαρά “ορθογραφικός”, δεν έχει κάποια άλλη σημασία. Για το αστεράκι στη σπεκτινομυκίνη βλέπε παρακάτω.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ…

Κλινική χρησιμότητα: κυρίως έναντι Gram(-) αεροβίων βακτηρίων π.χ. Εντεροβακτηριακά αλλά και ψευδομονάδες.
(ορισμένες όπως η καναμυκίνη και η στρεπτομυκίνη, δραστικές και έναντι του μυκοβακτηριδίου της φυματίωσης αν και δε χρησιμοποιούνται).
ΔΕΝ είναι δραστικές έναντι αναεροβίων βακτηρίων, μυκήτων και φυσικά ιών.
Χορηγούνται μόνο παρεντερικά (ενδομυικώς και ενδοφλεβίως) όχι από το στόμα.
Αντενδείκνυνται σε μυασθένεια. Νεφροτοξικές και ωτοτοξικές.

ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ

Δρούν στην 30S ριβοσωμική υπομονάδα ως αναστολείς της έναρξης της πρωτεϊνοσύνθεσης (initiation inhibitors) και επιπλέον προκαλούν λανθασμένη ανάγνωση με αποτέλεσμα παραγωγή λανθασμένων πρωτεϊνών αλλά και πρόωρο τερματισμό της πρωτεϊνοσύνθεσης.

Είναι μικροβιοκτόνα αντιβιοτικά … συνεπώς σίγουρα δεν πρέπει να συνδυάζονται με αντιβιοτικά ως επί το πλείστον μικροβιοστατικά π.χ. τετρακυκλίνες, τριμεθοπρίμη, σουλφοναμίδες, μακρολίδες γιατί σ’ αυτές τις περιπτώσεις όχι απλά δεν υπάρχει συνέργεια αλλά συνήθως υπάρχει ανταγωνισμός.

*H σπεκτινομυκίνη (Spectinomycin) είναι αμινοκυκλιτόλη, που έχει ομοιότητες με τη στρεπτομυκίνη και δρα και αυτή στην 30S ριβοσωμική υπομονάδα, αναστέλλοντας την πρωτεϊνοσύνθεση … αν τη δείτε σε lineup αναγνώρισης υπόπτων πρέπει να την περιλάβετε στις αμινογλυκοσίδες [μεταξύ μας, δεν είναι, λένε όσοι ξέρουν από φάρμακα].

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *